OM AYURVEDA


Speciella datum

00

00

25

13

 

Minska på stressen


Avslappnande behandlingar


För att återfå din energiTa en titt i min Webbshop

Tips! Ayu 1 Chyavanprash och Ayu 77 Shilajit, för ett starkare immunförsvar


 

Öppet Hus och Konstutställning lördagen 8 augusti och 26 sept 
kl.10-16


Varmt välkommen!

Ayurveda - en tusenårig lära /läkekonst

 Ayurveda  är sanskrit och betyder - Kunskap om livet. Och ju mer du lär dig och utforskar så kommer du få en större förståelse samt balans i livet.

Denna läkekonst är flera tusen år gammal och härstammar från Indien.

Grundläggande så kan man säga att ayurvedan innehåller kunskap om elementen vi har omkring oss dvs jord, vatten, eld, rymd och luft.

Men dessa element är inte bara något vi har omkring oss, utan också i oss.

Då man vid en hälsorådgivning exempelvis känner hur din kropp fungerar så pratar vi också om dessa element samt doshorna Vata, Pitta, Kapha.

Kapha står för jord+vatten, Pitta för eld (och lite vatten) och Vata för rymd+luft.

Vi har alla dessa element i oss men ofta är det ett eller två som dominerar i kroppen.

Vid en hälsorådgivning kollar man hur det ser ut i din kropp och ger råd om hur du kan balansera upp doshorna och kroppen.

 

Ex. dominerar Pitta i din kropp så är du en person med mycket eld, du är målinriktad, pratar gärna och ställer frågor, är snabb i tanken och bestämd gång, har koll på det du vill, i balans  mycket kärleksfull. Är du i obalans kan elden bli för stark, en sådan obalans kan visa sig i att du bränner ut dig, blir lättirriterad, arg, får inflammationer och värk i kroppen m.m.. Pitta problem sätter sig gärna i organ som lever, njurar, galla, mjälte, m.m...

 

En person med mycket Vata som står för stor rymd inom dig, dvs du behöver mycket space/egen tid för att må bra  men står också för luft dvs rörelse. Du rör dig som en vind framåt men är också känslig för för mycket rörelse omkring dig, för mkt intryck eller resor. Kan då bli fmkt luft i magen eller rörigt i huvudet.

En person med mycket vata har mycket idéer, påbörjar gärna saker men är sämre på att slutföra dem. Tappar lätt tråden när den pratar .Struktur är därför väldigt viktigt för en vata

Vata obalanser kan visa sig i kroppen med för mycket torka, stelhet ex knakandeleder som behöver smörjning

Vanliga vataobalanser idag är sjukdomssymptom som Artrit och reumatiska problem men även utbrändhet av för mycket tankar och intryck som skapar stress.

 

Kapha står för jord dvs stabilitet, struktur och vatten smörjning i kroppen.

En person med mycket kapha står stadigt när det blåser mycket, dvs är ej lika känslig för mycket intryck och rörelse som en Vata. Den tar ofta inga snabba beslut utan tänker ordentligt innan den handlar. För en kapha är famlij och omhändertagande mycket viktigt, den ser gärna till hela familjens behov innan den tar olika beslut, det gör heller ingenting om det ej händer så mycket, är nöjd ändå. Det kan dock bli obalans om det blir för mycket stagnation, en tröghet i kropp och sinne. Det kan bli för mycket smörjning i kroppen och ofta då kanske för lite eld.

Hur påverkar man då kroppen och doshorna, jo en viktig sak är att kolla på vad vi stoppar i oss.

Maten och hur den påverkar vår förbränning i kroppen så det ej blir stagnation och obalanser eller för mycket eld och inflammationer o.s.v..

En pitta blir inte mindre eldig av exempelvis kryddstark mat som den ofta älskar samt en kapha blir inte mindre tung av för mycket tung, fet, såsig mat.

Men också vad vi gör i det dagliga livet samt i vilka miljöer vi vistas i. En del kan vi påverka och en del inte.

Ex. en person med mycket Vata kan undvika för mycket röriga miljöer och försöka få mer struktur i det dagliga livet, eller omge sig med ett tungt varmt täcke på natten så den tillför lite tyngd. Medans en kapha kan må bättre med ett tunnare luftigt täcke.

Ja som sagt det en del kan vi påverka och en del inte men det är intressant att bli medveten om vad som är bra för just mig och vad jag ska försöka undvika.

Sen vill jag sist men inte minst slå ett slag för de fantastiska  Ayurvediska örterna.

 Fantastiska örter som kan rensa och balansera upp obalanser i kroppen.

Också enkla kostråd kan man komma långt på.

Men för att få reda på vilka örter eller kostråd som gynnar dig och din speciella konstitution så får du först komma på en hälsorådgivning. Vi går här igenom frågor, gör pulstagning m.m..

Välkommen på en hälsorådgivning, se mer unde fliken behandlingar.

 

 

Shirodhara - Oljestråle på pannan

t